«Навіть у найгірші роки Різдво завжди приносило з собою промінчики світ»

Справжнє значення Різдва пояснює людина, яка пережила його в темні часи

Світ знову наближається до прекрасних різдвяних свят, цього разу в умовах двох воєн, що точаться в Європі та на Близькому Сході.

Є люди, які думають, що Різдво - це вогні на вулицях, вечері, подарунки і добрі почуття. Але в чому ж справжній сенс цього свята? Це дуже добре пояснила людина, яка пережила Різдво в дуже темні моменти історії:

«Спонтанно приходять на думку спогади про мої почуття і мої переживання, починаючи з років мого дитинства в домі мого батька, через важкі роки юності, період другої війни, світову війну. Нехай це ніколи не повториться в історії Європи і світу! Але навіть у найгірші роки Різдво завжди приносило з собою якесь проміння. І ці промені проникали навіть крізь найтяжчий досвід зневаги до людини, нищення її гідності, жорстокості. Щоб зрозуміти це, достатньо взяти в руки спогади людей, які пройшли тюрми чи концтабори, фронти війни, допити і суди. Проблиск віри.

Цей промінь Різдвяної ночі, промінь народження Бога - не лише спогад про вогні ялинки біля ліжечка вдома, в родині чи в парафіяльному храмі. Це щось більше. Це найглибший погляд на людство, яке відвідав Бог, на людство, яке Він прийняв і прийняв на Себе; прийняв у Сині Марії в єдності Божественної Особи: Сина-Слова. Людська природа, містично прийнята Сином Божим у кожному з нас, усиновленому в новому союзі з Отцем.

Випромінювання цієї таємниці простягається далеко, дуже далеко, і навіть досягає тих частин і тих сфер людського буття, в яких будь-яка думка про Бога була майже затьмарена і, здається, відсутня, немовби вигоріла повністю. І ось, з Різдвяною ніччю з'являється проблиск: а може, незважаючи ні на що? Щасливий цей "можливо, незважаючи ні на що"... Це вже проблиск віри і надії.»

Святий Іван Павло ІІ, 27 грудня 1978 року.

Щасливого Різдва!

---

Зображення: "Поклоніння пастухів", Герард ван Хонторст, 1622 рік.

Don't miss the news and content that interest you. Receive the free daily newsletter in your email:

Opina sobre esta entrada:

Debes iniciar sesión para comentar. Pulsa aquí para iniciar sesión. Si aún no te has registrado, pulsa aquí para registrarte.